Intotdeauna am simtit ca intre mine si cei cu care m-am catarat iarna s-a produs o altfel de legatura, o legatura de suflet, puternica, care are sa ramana nealterata odata cu trecerea anilor. In martie 2022, la 12 ani de la ultima noastra catarare impreuna, planurile se aliniaza si impreuna cu Adi Margea am ajuns in zona varfului Retezat, peretele nordic. Am stabilit ca vom decide la fata locului ce linie aveam sa urmam pana pe varf.
Dupa o prima incercare pe un diedru dificil, decidem sa renuntam din lipsa unor posibilitati clare de asigurare si sa ne mutam pe linia albastra din poza de mai jos. Un sentiment de familiar se instaleaza cand vad de cat de putine cuvinte avem nevoie ca sa ne punem de acord.
A urmat o linie interesanta cu dificultati tehnice doar pe primele 2 lungimi, insa un traseu lung si solicitant fizic care ne-a consumat bine energia pana la final:
400 m diferenta nivel, 8 lungimi, grad M4 (pe prima parte pana la campul de zapada)
Interesant este ca pe prima lungime am intalnit portiuni scurte de gheata. Este si singura parte dificila tehnic, aprox. M4 grad de mixt. Dupa traversarea campului de zapada, ruta prinde o rampa clar conturata spre stanga care iasa intr-o mica sa, de unde se coteste dreapta si se urca in aproximativ 4 lungimi intinse pana pe varf (fara dificultati tehnice notabile).
Linia
Adi pe prima lungime
Adi la finalul dificultatilor tehnice
Adi traverseaza campul de zapada
Adi pe rampa dinspre stanga
Radu pe rampa
Radu in sa, la final rampa
Radu pe lungimile superioare
Adi in lungimile superioare
Adi la iesirea pe varf
Consumati dar fericiti
Perete Nord Retezat la apus
No comments:
Post a Comment